SRBIN PITAO ŠTA SME, A ŠTA NE SME DA RADI U HRVATSKOJ: Jedno su svi spomenuli, znate li šta bi to moglo da bude?
Hvar, Foto: Printscreen/Youtube/Polychronis Drone

hit

SRBIN PITAO ŠTA SME, A ŠTA NE SME DA RADI U HRVATSKOJ: Jedno su svi spomenuli, znate li šta bi to moglo da bude?

Srbin postavio nezgodno pitanje

Objavljeno:

Srpski turisti i letovališta u Hrvatskoj konstantno su jedna od najaktuelnijih tema na Balkanu. A ako je verovati nedavnoj objavi koja se pojavila na internetu, slična pitanja kao prošlogodišnja, provlačiće se i ovog leta.

Kao neko ko ove godine leto želi da provede u Hrvatskoj, jedan momak iz Srbije upitao je ostale korisnike u anonimnoj objavi na Reditu, šta je to, što bi on kao Srbin, trebao da izbegava tokom posete susednoj zemlji i da li takvim ograničenjima zaista ima potrebe.

"Imate li iskustva sa letovanjem u Hrvatskoj kao Srbin? Koje reči izbegavati? Koje teme?", napisao je on.

Kao i uvek kada se ovakve teme pokrenu, i ovaj momak je dobio različite odgovore.

"Bio tamo. Bilo je nula problema"

Najpre je bilo onih koji su iz ličnog iskustva, tvrdili da nikakvih problema neće biti, ukoliko se mladić ponaša normalno, kao i u svojoj zemlji.

"Nije bilo problema. Nisam izbegavao srpske reči, što bih? Isto tako, od njih skoro nisam nikad čuo 'doviđenja/dobar dan' koliko se sećam, uvek je 'bok'", "To za izbegavanje reči je glupsot, baš će neko da te napadne ako kažeš nešto na čisto srpskom, meni se dosta puta dešavalo da odem u pekaru i tražim hleb, bez namere da provociram, jednostavno izleti mi hleb i šta sad", "Poslednji put kad sam bila na Korčuli, na lokalnom parkingu u Smokvici registracije su bile BG, NS, KG, BG, BG… itd. Što se reči tiče, u Srbiji su sasvim drugačiji naglasci, tako da batali tu rabotu i pričaj kako pričaš", "Godinama idem tamo na more. Nula problema", pisali su mu oni.

Hrvatska
Hrvatska foto: Profimedia

"Nisu mi prodali hleb jer nisam rekao kruh"

Ipak, iako srećom u manjini na ovoj objavi, neki su navodno imali i nešto čudnije situacije - kako kažu, ničim izazvanim stvorene.

"Kad smo već kod hleba, meni u Splitu nisu hteli da prodaju hleb na primer. Žensko neko nadobudno, doslovno rekla da ako hoću hleb - tražim kruh", "U principu ponašaj se normalno, ne provociraj i biće sve okej. Split je tu da kažemo najveći 'problem'", pisali su oni koji su priznali da ipak treba biti na oprezu.

Bonus video:

04:19

CRVENO MORE JE OKIDAČ PRELIVANJA SUKOBA NA CEO SVET! Samardžija ukazao na NAJVEĆU OPASNOST PO SAD:

(Espreso/Blic/Gordana Vuksanović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.